Zavolajte nám: +421 905 801 882

Nehnuteľnosť = investícia? Určite áno, ak …

By in Aktuality with 0 Comments

.. si poriadne zhodnotíte všetky dôležité atribúty s ohľadom na prítomnosť a budúcnosť zároveň. Väčšina z nás kupuje byt / dom pre vlastnú potrebu, ktorá sa nakoniec ale aj tak premení na investíciu, nakoľko ho jedného dňa opäť speňažíme, alebo ho zdedí mladšia generácia. Ak ale kupujete so sebavedomou vidinou zisku, je dobré sa orientovať viac do hĺbky.

  1. Mať prehľad o lokalite je základ

Kde je výnosná lokalita s nehnuteľnosťami? Ako sa bude situácia vyvíjať do budúcna? Veľmi dôležité je klásť si otázky, ktoré sa týkajú dlhodobej budúcnosti, ak plánujete nehnuteľnosť neskôr predať so ziskom. To, že lokalita je TERAZ veľmi populárna, neznamená, že bude aj o 10 / 20 rokov. Práve lokality, ktoré sú teraz iba v raste, majú tendenciu patriť k tým najvýnosnejším z časového hľadiska. Taktiež tu musí fungovať trh s prenájmami – dostatok záujemcov o bývanie zvyšuje vaše šance na zárobok.

Ak uvažujete o kúpe prioritne pre spotrebu, lokalita je vašou alfou a omegou. Relax v tichom prostredí vidieckej lokality vs. zápchy pri dochádzaní do práce / ruch, smog, dostupnosť mesta vs. aktivity v prírode, bezpečnosť, potreba auta v okrajových častiach. Otázky, kvôli ktorým sa oplatí spraviť si starý dobrý ,,pre a proti list“.

  1. Na type nehnuteľnosti záleží

Aký je dopyt po bytoch a aký po rodinných domoch? Zväčša platí, že byty ,,idú na dračku“ viac, ako rodinné domy. Ale disponovať domom v príjemnej lokalite nikdy nie je na škodu. Hodnota rastie neustále a lokality najmä v okolí Bratislavy zdražievajú. Predstavte si, aká bola cena rodinného domčeku v dedinách pri Bratislave pred 10 rokmi a aká je teraz. A aká bude o 10 rokov? Ak sa skôr orientujete na prenájom vašej nehnuteľnosti, potom je pravdepodobne jednoduchšie investovať do 1- až 3-izbového bytu, tie sú všeobecne najpopulárnejšie. Prenájom bytu je ,,stávka na istotu“ ak sa nachádza v populárnej lokalite. Ak v okrajovej časti, ešte stále máte vysokú šancu, že sa rýchlo prenajme. Ak ste sa ale rozhodli predsa pre dom, je dobré premyslieť si, akú rýchlu očakávate návratnosť vašej investície. S domom je situácia odlišnejšia ako pri bytoch, nakoľko si ho finančne môže dovoliť iba menšia skupina populácie. Všetko sa samozrejme odvíja opäť od lokality, priestoru a stavu domu. Okolie Bratislavy bolo, je a bude lákavé neustále, preto kúpiť dom ako investíciu však skôr či neskôr prinesie očakávaný výsledok.

Ak kupujete prioritne pre vlastnú potrebu, je nevyhnutné si ju dôkladne definovať a aplikovať na to, čo chceme docieliť. Kúpa prvej nehnuteľnosti je pre mladšiu populáciu ťažším orieškom, keďže treba zvážiť, či ide o nehnuteľnosť iba pre jednu / dve osoby, alebo sa časom aj počet členov domácnosti rozrastie. Tiež netreba vynechať – aká časť nehnuteľnosti je pre mňa podstatnejšia? Obľubujem varenie / potrebujem veľkú pracovňu / čas trávim prevažne v obývačke / chcel by som dve toalety /…  Ak začnete od potrieb, ľahšie sa vám bude rozhodovať, či byt alebo dom.

  1. Choďte do toho, čo poznáte

A opäť je reč o lokalite. Omnoho jednoduchšie je orientovať sa už v známej lokalite (okolo 30 min jazdy od vás), ako ísť do úplne neznámeho prostredia. Ako začínajúci investor nemáte zrejme dosť skúseností investovať na diaľku. Veci budete mať lepšie pod kontrolou, ak na ne budete môcť prihliadať aj osobne. Ak sa čokoľvek nečakané udeje, alebo na situáciu potrebujete dohliadať z akýchkoľvek dôvodov, cestovať desiatky až stovky kilometrov je zrejme to posledné, čo urýchli proces vyriešenia problému.

  1. Pokrytie nákladov

Ak prenajímate nehnuteľnosť je dôležité spočítať si, či vám budú pokryté mesačné náklady. Ak financujete nehnuteľnosť prostredníctvom úveru – tak splátka hypotéky, správcovské poplatky, platby za energie, platby za internet a TV, či poistenie nehnuteľnosti. K mesačným je potrebné pripočítať aj jednorazové náklady, na ktoré sa často zabúda (rezerva na opravy a výmeny zariadení, rezerva na obdobie, kedy je nehnuteľnosť neprenajatá – menia sa nájomníci a pod.).

  1. Rekonštrukcia či novostavba?

V tomto bode riešime častý mýtus, ktorý vraví, že rekonštruovať je lepšie, ako stavať nanovo. V prvom rade je to efekt vyšších investícií do rekonštrukcie a v druhom efekt predĺženia ekonomickej návratnosti, na čo nesmieme zabúdať. Okrem ceny domu plus rekonštrukcie treba myslieť aj na hodnotu domu – novostavba má vždy vyššiu hodnotu ako zrekonštruovaná nehnuteľnosť. Je pravda, že novostavby sú finančne náročnejšie ako holobyty, či staršie stavby, ale na druhú stranu – v najbližších rokoch si nevyžadujú ďalšie investície. V konečnom dôsledku môže rekonštrukcia vyjsť drahšie, ako kúpa novej nehnuteľnosti. Nehovoriac o čase, ktorý strávite rekonštruovaním. Ak kupujete so zámerom predať a zarobiť, hodnota novostavby vs. hodnota rekonštruovanej nehnuteľnosti je neporovnateľná aj z časového merítka.

  1. Financovanie investície

Ak ste sa rozhodli investovať za pomoci úveru, je dobré spraviť podrobné porovnanie hypoték. Výhodnosť a nevýhodnosť z hľadiska výšky splátky, úroku, možností v rámci budúcnosti (refinancovanie, predčasné splatenie, posunutie splatnosti,…).  Práve tieto atribúty dokážu spraviť rozdiel aj niekoľko tisíc eur. Ekonomická návratnosť by mala byť tiež kratšia, ako je splatnosť úveru. Zaujímavým tvrdením je aj to, že čím kratšia doba splatnosti, tým menej peňazí preplatíme. Táto domnienka však nie je úplne presná, keďže vychádza z neznalosti, ako sa mení hodnota peňazí z časového hľadiska. Príklad: Zobrali ste si hypotéku pred 10 rokmi a splátka bola 300 eur – v tej dobe cca polovica priemernej mzdy. A akú hodnotu má 300 eur dnes? Takmer tretina priemernej mzdy. Inflácia je tiež faktor, ktorý treba zohľadniť. A pre mladých je tu tiež  možnosť využitia hypotekárneho úveru pre mladých a štátneho príspevku. Našťastie sú tu pre vás vždy odborníci, ktorí vám pomôžu vyjasniť tieto otázky (áno, MY tiež! J ).

Investovať do nehnuteľnosti so sebou prináša isté riziká. Avšak tým najväčším môže byť neinvestovať. 100% istotu nemáme takmer nikdy v ničom, ak si ale premyslene zvážite všetky spomínané faktory a poradíte sa s odborníkmi z brandže, výsledok skôr či neskôr prinesie svoje ovocie. Využiť skúsenosti iných môže niekoľkonásobne zrýchliť proces a pomôže vám vyvarovať sa chýb z neznalosti.

Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa na nás obrátiť! Profi PORFI je tu pre vás. 🙂

Share This