Zavolajte nám: +421 905 801 882

Airbnb prenájom – hop alebo trop?

By in Aktuality with 0 Comments

Vidina slušného zisku krátkodobým prenájmom, alebo istota v podobe dlhodobých nájomcov? Obe alternatívy majú svoje pre a proti, no v poslednej dobe sa veľmi často skloňuje slovko Airbnb, s ktorým ste sa viac než pravdepodobne stretli. A pre tých, ktorí sa nestretli –  Airbnb je celosvetovo najobľúbenejší portál pre krátkodobý prenájom nehnuteľností.

Vďaka nemu si viete prenajať útulnú izbičku, celý byt, alebo dokonca vilu na Vašom výlete takmer kdekoľvek na svete. Samozrejme, služba funguje obojstranne. A teda, Vy môžete ponúkať svoju nehnuteľnosť rovnakým spôsobom tiež. A že sa to v mnohých prípadoch niekoľkonásobne vyplatí viac, ako klasický nájom. No v mnohých zase nie. Tak aké faktory treba zvažovať?

Komu?

V prvom rade ide o krátkodobý prenájom, teda klientela sa skladá z turistov, backpackerov, výletníkov a ľudí hľadajúcich iba prechodný pobyt na jednom mieste (vo väčšine prípadov max. 1 mesiac). Hotely sú predražené a neosobné, preto je Airbnb skvelým prostriedkom, ako sa cítiť doslova ako doma a zároveň ušetriť nejaké korunky. Keďže hostia využívajú priestory bytu / domu, k dispozícii majú omnoho viac vybavenia ako v klasických ubytovaniach. Airbnb je výborný pre ľudí, ktorí sa radi cítia autenticky a preferujú byť priamo doma u ,,lokála“.

Aké typy idú na dračku?

Tak ako pri všetkých ubytovaniach, aj tu platí – čím bližšie k centru, tým väčší dopyt. A preto nie úplne každá nehnuteľnosť sa oplatí prenajímať cez Airbnb. Pokiaľ ponúkate byt, či dom mimo atraktívnej zóny na turisticky zaujímavom mieste, alebo v dedinke a malomestách, šanca na zisk je omnoho nižšia ako pri stabilnom dlhodobom prenájme. Ak sa ale jedná o nehnuteľnosť v širšom centre, alebo jeho jadre samotnom, ceny nájmu za deň sa môžu pohybovať až šialene vysoko (viac ako 200/300 eur za noc). Byty, či domčeky v prírode, alebo architektonické perly dokážu tiež prilákať veľa záujemcov. Ďalej všetko závisí od toho, čo daný priestor ponúka. Štýlový dizajn, čistotu, vybavenie bytu, rýchlu WiFi a podobne. Prenajímať môžete iba jednu izbu, alebo aj celú nehnuteľnosť – to je na Vás. Obľúbené sú tiež apartmány a ateliéry. Niektorí ľudia preferujú absolútne súkromie a niekto zase samostatnú izbu v zdieľanom apartmáne, kde sa môžu zoznámiť s lokálnymi nájomcami a naučiť sa niečo o miestnej kultúre a zvykoch.

Zlatá baňa, či mýtus?

Ak spĺňate niektoré z vyššie uvedených kritérií pre potenciálne úspešný Airbnb priestor, ešte stále nemusíte mať vyhraté – každá minca má dve strany. Poďme sa teda pozrieť na výdavky. Oproti dlhodobému prenájmu sa priestor neustále prenajíma novým a novým cudzím osobám, čo môže znamenať vyššie opotrebovanie (nie každý sa totiž k Vášmu bytu bude správať ako v rukavičkách). Na druhú stranu, vďaka neustálemu striedaniu hosťov je potrebné nehnuteľnosť udržiavať v špičkovom stave po každom pobyte. Čo znamená výdavky na upratovanie po každom hosťovi, ale zároveň dokonalý stav bytu niekoľkokrát počas mesiaca, čo by sa pri dlhodobom prenájme zrejme len tak nestalo. Väčšina hostí sa tiež stále snaží nechať byť v takom stave, v akom ho našiel pod hrozbou zlej recenzie od Vás (na Airbnb by si už len ťažko našiel ďalšie bývanie s nálepkou nechceného hosťa). Spotreba energií môže byť pri krátkodobom prenájme prekvapivo nízka, nakoľko hostia prišli na výlet kvôli mestu a nie kvôli bytu, preto trávia omnoho menej času dnu a nestihnú spotrebovať toľko, ako dlhodobí nájomcovia.

Všetko tiež závisí na tom, ako sa predáte. Naaranžovanie bytu, pravidelná údržba a samozrejme príťažlivý dizajndoplnky robia veľa. Plus pridajte kvalitné fotografie, bez ktorých sa dnes už nezaobídete. Ďalšou otázkou je – podarí sa Vám zarobiť na Airbnb každý mesiac? Hlavná sezóna (máj-sept) znamená zvýšený dopyt a možnosť veľmi pekného zárobku. No netreba zabúdať, že po každej sezóne nastáva isté hluché obdobie, kedy je fluktuácia cestovateľov na minime. Preto je veľmi nepravdepodobné očakávať pravidelný a najmä rovnaký príjem za každý jeden mesiac. Vyhnete sa však riziku naťahovania sa s nájomníkom, keďže všetko prebieha cez Airbnb portál. Platbu zasiela portál a nie nájomca samotný, ktorý musí vopred previesť peniaze a až potom sa môže u Vás ubytovať. Tiež môžete nastaviť, či si účtujete za storno pobytu a koľko %. Najlepší spôsob, ako udržiavať situáciu a príjmy pod kontrolou.

Akým poplatkom a starostiam sa ďalej nevyhnete?

  • Provízia pre Airbnb portál z každého prenájmu
  • Daň mestu
  • Daň zo zisku (ak presiahnete minimálny zisk na podanie daňového priznania)
  • Hlásenie krátkodobého pobytu cudzincov
  • Susedia (všetko závisí v akej lokalite sa nehnuteľnosť nachádza, ako citlivých susedov máte a akých hostí ubytujete – do profilu a pravidiel domácnosti viete zakomponovať žiaden hluk a rušenie nočného kľudu, no či to hostia budú rešpektovať je viac-menej otázkou ich zásad)

Hostí si treba hýčkať..
..lebo najsladšia odmena, akú môžete získať, sú dobré RECENZIE

Koniec koncov, celé je to iba o nich. Išli by ste sa ubytovať niekomu domov, ak by ste nemali o ňom žiadne potvrdené informácie? V dnešnej dobe sú ľudia veľmi obozretní a starostlivo si vyberajú, kam zložia hlavu. Preto im dajte pocítiť, že u Vás je bezpečne a budú sa cítiť viac než príjemne. Vhodné je pripraviť uvítacie občerstvenie, základné suroviny do kuchyne, čaj, kávu, dostatočné množstvo posteľnej bielizne a uterákov na celkový počet ľudí (odporúčajú sa min. 3 sady), základné vybavenie domácnosti (WiFi, TV, kuchynské spotrebiče, práčka a pod.). A dnes je už takmer samozrejmosťou pripraviť hosťom uvítací manuál k domu (pravidlá a kde čo nájdu) + mini-turistického sprievodcu. Mapku, čo a kam do mesta, poprípade zoznam Vašich obľúbených miest, ktoré by určite mali navštíviť, atrakcie, eventy. Jednoducho dať im pocítiť, že u Vás nájdu ,,full-servis“.

Hodnotiť môžu hneď v niekoľkých kategóriách ako presnosť popisu, komunikácia, čistota, lokalita, hladký priebeh check-inu a hodnota. Každej kategórii sa prideľuje počet hviezd, preto je ihneď vidieť, kde to funguje a kde to viazne. Recept na úspech je okrem samozrejmej starostlivosti o priestor aj starostlivosť o hosťa pred, počas i po pobyte – promptná a zrozumiteľná komunikácia, byť neustále k dispozícii pre každý prípad núdze a ubezpečiť sa, že je všetko v poriadku.

Ako na to

Ak sa Vám pozdáva myšlienka Airbnb, máte k dispozícii 3 možnosti, ako pridať ruku k dielu (aj v prípade, že zrovna nevlastníte žiadne priestory).

  1. Staňte sa hostiteľom nehnuteľnosti, ktorú nevlastníte. Ako? Prenajmite si nehnuteľnosť priateľa / známeho, ktorý dovolí ďalej prenajímať v nájomnej zmluve. Mnoho ľudí sa nechce púšťať do celého Airbnb kolotoča sami, preto ak ste motivovaní, viete si týmto spôsobom príjemne zarobiť. Vy nemáte na sebe žiaden veľký záväzok, hypotéku a pod. a ak sa rozhodnete pre ukončenie činnosti, nemusíte nič viac riešiť.
  2. Situácia naopak – disponujete nehnuteľnosťou, ale nemáte čas, poprípade chuť sa venovať hostiteľstvu? Nájdite si dobrovoľníka, tak ako v prvom uvedenom bode a nechajte jeho spravovať Vašu nehnuteľnosť. Takto môžete získať o 20 % vyšší zisk ako pri dlhodobom prenájme, zatiaľ čo hostiteľ na seba prevezme celú starostlivosť o byt a komunikáciu s hosťami. Výhra pre obe strany.
  3. Staňte sa hostiteľom vlastnej nehnuteľnosti. Scenár, ktorý sa najčastejšie vyskytuje na Airbnb scéne. Najjednoduchšie a najvýnosnejšie. Určené pre ľudí, ktorí vlastnia /prenajímajú nehnuteľnosť (ktorá má nábeh na úspech na portáli) alebo by si radi privyrobili prenajímaním voľnej izby, či dokonca zdieľaním izby. Nie každému vyhovuje mať neustále nájomníka doma, preto si viete krásne naplánovať, ktoré dni sú pre hosťov k dispozícii a ktoré nie.

Príležitosť Airbnb je výhodná situácia na trhu, vďaka ktorej si môžete vygenerovať slušný príjem. Treba si však poriadne zhodnotiť všetky faktory a vykalkulovať, či Vaša nehnuteľnosť bude zapadať do skupiny tých prosperujúcich na Airbnb portáli. A ak nie, vždy je tu možnosť dlhodobého prenájmu.

Share This