Zavolajte nám: +421 905 801 882

Harmónia domova podľa FENG SHUI

By in Aktuality with 0 Comments

Starodávne čínske učenie, ktoré sa presadilo aj v modernej dobe, je neodmysliteľným pomocníkom pri stavaní založenom na energetických princípoch harmónie. Či už hovoríme o interiéroch, exteriéroch, alebo dokonca celých mestách (Singapur, Hong Kong, časti Amsterdamu i Kodane,..), je isté, že efekt feng shui je nepopierateľný. Jeho znakom je slávny symbol jin jang, ktorý zosobňuje harmóniu, spojenie dvoch dualít v jednom vesmíre. Cieľ je jednoznačný – dosiahnuť vyváženosť medzi elementmi a prikloniť si pozitívnu energiu na našu stranu.

Čo to vlastne je?

Feng shui znamená v preklade ,,vietor a voda“  a je základom pre čínske učenie, ktoré pracuje so zemskými a atmosférickými silami (jinovými a janovými energiami) za účelom nájsť najvhodnejšie miesto pobytu človeka počas života i po smrti (umiestnenie v hrobke). Vychádza z faktu, že všetko navôkol je tvorené energiami a vieme ich správnym usmerňovaním využiť v náš prospech. A v architektúre nevynímajúc.

Vďaka dlhodobému pozorovaniu zistili čínski majstri prepojenie medzi orientáciou stavieb voči svetovým stranám, či jednotlivým častiam regiónu a samotným rozmiestnením priestoru v interiéri a exteriéri.  Všetky poznatky dali dokopy a vzniklo feng shui, ktoré vychádza z cyklu piatich základných prvkov: drevo, oheň, zem, kov a voda.

Živly

Každý živel je prepojený s istými vlastnosťami ako farby či tvary. Vďaka kovu sa dokážeme lepšie koncentrovať, zachováva čistú hlavu a cit pre detail. Energia dreva sa spája s novými začiatkami, pomáha pri hladkom priebehu projektov a prináša zdravie, vitalitu a rast. Obe farby dreva i kovu sú vo vzájomnej rovnováhe. Voda prispieva k zlepšeniu komunikácie a napomáha k toku príležitostí. Odtiene modrej môžu mať napríklad vplyv na úspech v kariére. Je to starodávny prvok hojnosti a symbolizuje bohatstvo. Veci dá do pohybu oheň, ktorý zvyšuje vášeň a intenzitu v akejkoľvek oblasti života. Červená zároveň reprezentuje slávu a uznanie a prináša do domova teplo. Pozor však, aby ste to s touto farbou neprehnali, priveľa červenej môže evokovať nepokoj a nervozitu. Ak potrebujete naopak stabilitu a upokojiť chaos, farby zeme poskytujú vnútornú rovnováhu a ochranu pre vzťahy.

Živly sú navzájom úzko prepojené, čo dalo za vznik tvoriacemu cyklu, kde vieme korigovať ich účinky. Ako to ale vieme aplikovať na pri zariaďovaní našich domovov?

Ako na to:

Zásada číslo 1: v minimalizme a poriadku je čaro. Preplnený interiér vytvára chaos a zabraňuje toku energií. Dvojnásobne to platí pri strede miestnosti (energetické centrum), kde by mal ostať voľný priestor na nerušené prúdenie. Tiež sa neodporúča, aby viseli predmety nad miestom pobytu osôb (posteľ, sedačka a pod.).

Zásada číslo 2: zamerajte sa na všetky aspekty. Feng shui tvrdí, že každá časť interiéru sa delí na niekoľko zón, ktoré reprezentujú životné aspekty ako láska, zdravie, rodina, kariéra, prosperita a pod. Kľúčom k úspechu je zamerať sa na všetky zóny a nie iba na tú, ktorú si želáme zlepšiť. Feng shui filozofia je celá o tom, že sa všetky zóny života navzájom dopĺňajú, čím vzniká harmónia. Preto aplikujte zásady feng shui na celú domácnosť a nie iba jej časť.

Spálňa

Najdôležitejšia miestnosť v celej domácnosti, ktorá má obrovský vplyv na naše celkové fungovanie v živote. Podľa feng shui zásad by sa mala nachádzať najďalej od hlavného vchodu, nábytok by nemal stáť blízko postele a ideálne voliť svetlú farbu. Podľa feng shui sú zrkadlá častou príčinou spánkových problémov, preto sa veľmi neodporúčajú používať pri zariaďovaní spálne. V stene pri čele postele by sa nemali nachádzať žiadne potrubia, elektrické vedenia a ani okno, pri čele by mala byť uzavretá stena s dostatočným výhľadom na celú miestnosť a najmä dvere a dva stolíky po bokoch.

Kuchyňa

Hneď po spálni je kuchyňa priestorom, ktorý nás ovplyvňuje najviac. Neodporúča sa dať sporák (oheň) a drez (voda) hneď vedľa seba, vložte medzi ne drevo (aspoň symbolicky ak priestor nedovoľuje) a zneutralizujete energie. Kuchyňa by mala byť aspoň čiastočne oddelená od obývačky, aby sa nemiešali energie miestností (kuchyni dominuje oheň a v obývačke by mal vládnuť relax) a zároveň vône (čalúnenie nasiaknuté neustále novými prenikavými vôňami neznie dobre už len z logického hľadiska). Kuchyňa by mala obsahovať na rozdiel od ostatných miestností všetky prvky feng shui a nemala by byť zariadená do príliš modrej, čiernej, čierno-bielej, ani červenej. Smetný kôš dajte čo najďalej od chladničky a sporáku a práčku odneste úplne do inej miestnosti. Osvetlenie by malo mať jemnejšie odtiene a evokovať príjemnú atmosféru. Zabudnite na masívne krištáľové lustre s množstvom drobných odleskov.

Obývačka

Časť domova, ktorá má pôsobiť čo najharmonickejšie, by mala preto obsahovať čisté a vzdušné línie pre nerušený tok pozitívnej energie. Mala by to byť ideálne najväčšia miestnosť domu / bytu, kde sa zmestí celé osadenstvo domácnosti plus hostia. Nábytok by nemal stáť v ceste, pohovka by mala byť opretá o stenu, čo v nás evokuje väčší pocit bezpečia. Nemala by zabraňovať výhľadu do okna, čo bráni toku pozitívnej energie a zároveň by mala poskytovať výhľad na dvere. Žiadne ostré predmety – ich energia môže viesť k hádkam či až násiliu, to platí aj pri kuchyni – nože ideálne schovať tak, aby ich vôbec nebolo vidno.

Ktorých chýb sa vyvarovať:

  • Ak sa chystáte prerobiť svoj už zariadený príbytok, najskôr ho vypracte. Neaplikujte feng shui na plne zabývanú domácnosť. Inak sa môže stať, že sa ocitnete v tzv. ,,selektívnej slepote“, čo znamená, že vďaka Vašim zaužívaným zvykom ostanú porušenia feng shui zásad nepovšimnuté.
  • Skladovanie – či už vecí, ktoré roky visia nedotknuté v skrini, zásuvke, garáži a podobne, alebo pokazených prístrojov. Zaveďte tzv. týždňové pravidlo – ak sa niečo pokazí, dajte si 7 dní na to, aby ste to zaniesli do servisu, alebo sa pokúsili opraviť sami. Prepásli ste termín? à do smetí. Určite ste si mnohokrát povedali: ,,ale veď raz sa mi to zíde..“ alebo ,,opravím to keď budem mať čas“…. Feng shui hovorí jedno veľké NIE. Zo všetkých už nepotrebných vecí vzniká vizuálny smog, ktorý zbytočne odoberá energiu.
  • Priveľa starožitností umiestnených v interiéri môže blokovať tok energie a mať vplyv na zdravie. Platí to najmä pri obývačke.
  • Umiestnenie televízora – keď je obrazovka vypnutá, pôsobí ako zrkadlo a podľa feng shui by mali zrkadlá odrážať príjemné prostredie. Preto si najskôr skontrolujte, ako bude odraz vyzerať pri vypnutej TV.
  • Všetkého priveľa škodí. Mnoho z nás má nábeh preferovať pri zariaďovaní jeden z prvkov. Napríklad, ak ste milovník dreva a celá Vaša domácnosť je tzv. odetá do dreva, na jednej strane môže zútulniť interiér, ale na druhej spomaliť energiu a tým môže zapríčiniť pomalší kariérny rast.
  • Nevidieť na dvere z postele, sedačky či pracovného stola. Vďaka inštinktu potrebujeme mať veci pod kontrolou a keď nemáme prehľad, čo sa deje pri vstupe do miestnosti, podvedome ostávame v napätí.

Materiály

  • V prvom rade nezávadné, aby na naše zdravie nepôsobili negatívne. To platí aj pri trendy dizajnových kúskoch, ktoré nám síce prinášajú vizuálny pôžitok, ak sa v nich ale nachádzajú nevhodné látky do domácností, môžu skôr uškodiť ako potešiť.
  • Všetko je to o prírode. Stvorila nás a teda všetka životodarná energia prichádza priamo z nej. Vďaka tomu sa feng shui orientuje v prvom rade na prírodné materiály, ktoré dokážu zhromažďovať pozitívnu energiu a vytvárať harmonickú atmosféru. Číslo 1 je trvácne DREVO, ideálne v spojení s inými prírodnými materiálmi. Skvelá je aj bavlna pri výbere záclon, či satén a kašmír pre tých náročnejších.
  • Ako sme už pri popise živlov spomínali, drevo + kov je nerozlučná dvojka. Ich vzájomná prítomnosť vytvára príjemnú atmosféru v celom priestore.
  • Vysokú hladinu vibrácií má kameň. Každý druh má inú, preto prispôsobte výber v závislosti od účelu daného priestoru. Mramor nám evokuje tok rieky, preto je vhodným prvkom do spálne, či obývačky. Obľúbeným kameňom do kúpeľne je napríklad žula.
  • To, že plastom treba dať veľké STOP, ste už zrejme zaregistrovali. Inak tomu nie je ani pri domácnosti. Z umelej hmoty sa uvoľňujú škodlivé látky a neprodukujú žiadnu prírodnú energiu, preto odporúčame nenechať sa nalákať na lacné ceny, ale investovať do darov prírody. Nielenže si usteliete pre tok pozitívnej energie, ale môžete mať radosť, že ste spravili krok k ochrane prírody zredukovaním použitia plastov.
Share This