Zavolajte nám: +421 905 801 882

Hypotéka, alebo prenájom?

By in Aktuality with 0 Comments

Večná dilema, ktorá stojí pred dverami každého, kto sa rozhodol bývať vo vlastnom. Čo je ale lepšia voľba? Zobrať si bremeno v podobe hypotéky, alebo platiť mesačne, no nevytvárať majetok?

V živote každého nastane moment, keď sa rozhodne, že je čas opustiť rodičovské zázemie a vytvoriť si svoje vlastné útočisko. Časy, kedy sme si jednoducho a pomerne lacno dokázali postaviť dom vlastnými rukami sú dávno preč a tiež nie každý má to šťastie ,,prísť na hotové“. Väčšina z nás si musí svoje miestečko poctivo vybojovať. S priemerným slovenským platom to však nebýva zrovna prechádzka ružovou záhradou. Iba veľmi malé percento si môže dovoliť vyplatiť nehnuteľnosť jednorazovo. A tak nastáva zásadné buď, alebo?

Otázka však znie, dá sa to vôbec tak jednoducho posúdiť? Obe alternatívy majú svoje klady a zápory a každý z nás preferuje niečo iné. Niekto túži po stabilite v živote a vlastniť kus pôdy a niekto naopak po večnej nezávislosti a pocit akéhokoľvek väčšieho záväzku ho privádza do stavu úzkosti. Veríme ale, že nasledujúce porovnanie plusov a mínusov oboch prípadov Vás privedie na tú správnu cestu.

Prenájom ~

Výhodou prenájmu je, že sa nemusíte starať o komplexnú údržbu bytu a mnoho ďalších starostí, ktoré prináša vlastníctvo nehnuteľnosti. Stačí, ak budete zachádzať s bytom opatrne a odovzdáte ho v stave, v akom ste ho dostali. Na druhú stranu to má aj svoje nevýhody – byt si väčšinou nemôžete prerobiť tak úplne podľa svojich predstáv. Nájsť vlastníka bez výhrad je veľmi ťažkým orieškom a teda nikdy sa tak úplne nebudete cítiť ako vo vlastnom.

Poznáte výrok pocit slobody je na nezaplatenie? Pre veľké množstvo mladých ľudí je ich životným mottom. Väčšina zmlúv pri prenájme je koncipovaná tak, že dokážete zdvihnúť kotvy takmer kedykoľvek. Ideálne pre mladých, ktorí ešte nevedia čo so životom a majú divoké cestovateľské plány. Ale aj v tomto prípade treba brať na zreteľ, že jedného dňa to svoje miestečko budete chcieť mať. A mať možnosť vrátiť sa do vlastného Vám poskytne úžasný pocit stability a istoty, zatiaľ čo presúvanie sa z jedného bytu do druhého je väčšinou dočasným riešením. Počas Vašej neprítomnosti sa môže zatiaľ nehnuteľnosť sama splácať, vďaka čomu nestrácate žiaden čas a o to skôr bude iba Vaša, v prípade, že sa rozhodnete pre hypotéku. Možností máte hneď niekoľko – buď ju dlhodobo prenajmete na zmluvu, alebo poskytnete na krátkodobý prenájom napríklad cez službu Airbnb, vďaka ktorej môžete na nehnuteľnosti ešte aj zarobiť.

Hypotéka ~

Z prieskumov vyplýva, že Slováci inklinujú vo väčšinovej miere k hypotékam, pretože predstavuje istú formu úspor a investície zároveň. Z pohľadu finančnej náročnosti je tiež ekonomickejším riešením na mesačnej báze financovať hypotéku, ako platiť vlastníkovi nehnuteľnosti za prenájom, ktorý ma navyše právo si dobu a cenu prenájmu postupom času rozmyslieť. Pri hypotéke ste sami sebe pánom a v prípade finančných problémov so splácaním je situácia vždy riešiteľná, či už poistením schopnosti splácania , odkladom splátok, alebo individuálnou dohodou.

Asi najväčšie plus, ktoré získate kúpou nehnuteľnosti je fakt, že máte niečo hmatateľné v rukách, čo patrí iba Vám a prakticky si s tým môžete robiť, čo chcete. Dom či byt si viete zrekonštruovať presne podľa Vašich predstáv a nemusíte sa nikomu spovedať a prosiť o povolenie. Tiež sa pri kúpe bavíme o investícii, ktorá rokmi neustále naberá na hodnote, nakoľko ceny nehnuteľností neustále stúpajú. A s veľkou pravdepodobnosťou sa z lokality čerstvo kúpenej nehnuteľnosti napríklad v blízkosti Bratislavy, či Pezinku (čoraz obľúbenejší Slovenský Grob, či Malý Raj) s tendenciou rozrastať sa stane nová populárna oblasť obkolesená príjemnými kaviarničkami a reštauráciami, čo bude mať za následok rapídne zvýšenie hodnoty Vašej nehnuteľnosti.

Faktorom, ktorý by sme tiež mali brať do úvahy je dôchodkový vek. Ak ste sa tiež pristihli pri myšlienke, že je to ešte poriadne ďaleko, potom vedzte, že je lepšie veci predvídať aj dlhé roky dopredu. Ak si dnes vezmete hypotéku, o 30 rokov ju môžete mať splatenú a nehnuteľnosť bude už iba Vaša a nemusíte sa spoliehať na podporu štátu, nakoľko dovoliť si splácať nájom je z mnohých dôchodkov až nemožné.

Vedeli ste, že…

  • Čím dlhšia doba splatnosti na hypotéke, tým viac preplácate
  • Cena mesačnej splátky hypotéky a prenájmu nie je príliš odlišná, avšak nájmom netvoríte žiaden majetok
  • Existuje výhodné riešenie v podobe hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých do 35 rokov
  • Ak si kúpite staršiu nehnuteľnosť vyžadujúcu rekonštrukciu a náročnejšiu údržbu, jej hodnota nemusí byť po splatení hypotékou adekvátna investovaným peniazom

Ak ste sa rozhodli pre ,,smart“ riešenie hľadiace do budúcnosti, ponúkame všetkým našim klientom možnosť financovania cez hypotekárny úver, ktorý Vám pomôžeme vybaviť. K dispozícii je Vám naša šikovná hypotekárna poradkyňa, ktorá je dlhoročná špecialistka vo svojom obore. Oboznámi Vás s potrebnými informáciami a malými písmenkami na konci zmluvy, preverí všetky dostupné možnosti v jednotlivých bankách a vyberie tú najvhodnejšiu pre Vás a Vašu peňaženku. Týmto ušetríte nielen obrovské množstvo času, ale aj energie a peňazí vďaka odborne cieleným radám.

Share This