Zavolajte nám: +421 905 801 882

Večná dilema mesto vs. vidiek

By in Aktuality with 0 Comments

Či je život na vidieku lepší, alebo nie, sa nedá zadefinovať rovnako pre každého z nás. Niekto si predstavuje svoju budúcnosť v ruchu pulzujúceho veľkomesta, kde je všetko na dosah ruky, niekto zase v útulnom prostredí tichého satelitného mestečka. Každý má iné preferencie a priority, ktoré však často narážajú na protipólne argumenty ,,ale čo ak..?“

Kúpa nehnuteľnosti je jedným z najdôležitejších životných rozhodnutí, ktoré nemôžete vykonať iba na základe momentálnych emócií. Je nevyhnutné si vedieť predstaviť dlhodobú budúcnosť nielen pre Vás, ale aj pre Vašu rodinu. Teraz sa Vám môže javiť, že potrebujete byť v centre diania a nechce sa Vám dochádzať denne z dediny, ale ak sa na situáciu pozriete z dlhodobého hľadiska, mať vlastný domček so záhradou (za cenu malého bytu v meste), kde sa prípadne Vaše ratolesti a psík budú vedieť vyjašiť a Vy zrelaxovať po pernom dni, je na nezaplatenie. Pri rozhodovaní sa mesto – dedina sa v podstate rozhodujeme byt – alebo dom (v drvivej väčšine prípadov), čo je opäť zásadným ukazovateľom pri tvorbe finálneho slova.

U niektorých stále panuje názor, že dediny a tzv. satelitné mestečká nemôžu poskytnúť človeku ani zďaleka to, čo vyspelé mesto. Opak však môže byť pravdou, obce v okolí veľkých miest rastú raketovou rýchlosťou, čo znamená nárast občianskej vybavenosti a skvelých možností pre život. A samozrejme organizovanie rôznych udalostí pre občanov počas celého roka. V minulosti sme mohli vidieť dediny a satelitné mestečká populárne najmä u staršej generácie, no dnes je tomu presne naopak. Práve vďaka rýchlemu rozvoju sa z miest sťahuje najmä produktívna veková kategória (30-45 rokov) a rodiny s deťmi.

Rozhodnutie odísť na vidiek je vo veľkej miere ovplyvnené aj finančnou otázkou a dostupnosťou úverov. Za cenu skromného jednoizbového bytu v centre viete zohnať 4-izbový bungalov na dedine. Na druhú stranu, dom si následne vyžaduje vyššiu starostlivosť, najmä ak si chcete pestovať záhradku a udržiavať všetky priestory čisté.

Poďme sa ale pozrieť na jednotlivé výhody a nevýhody v systematickom poradí:

MESTO

+ Každé mesto má svoju jedinečnú atmosféru a čaro, ktoré ho tvorí výnimočným. Život tu je dynamický a neustále v pohybe. Mesto je plné inšpirácií, podnetov, udalostí, nových tvárí. Môžete podniknúť spontánne prechádzky staromestskými uličkami, prepraviť sa (relatívne) rýchlou MHD takmer všade a čokoľvek potrebujete kúpiť, dostanete takmer ako lusknutím prsta. Mesto ponúka omnoho vyššiu mieru anonymity v porovnaní s vidiekom, kde každý pozná každého. Čo ale opäť niekomu vyhovuje, niekomu nie. Milovníci prírody a mestského životného štýlu zároveň ešte stále nemusia zúfať – riešením môže byť víkendová chalupa ďaleko od ruchu každodenného života. Pre rodiny s deťmi sa ponúka omnoho širší výber škôlok, školí, krúžkov a aktivít. Ďalej mesto predstavuje nekonečné možnosti nočného života, či denných aktivít v podobe rôznych eventov, galérií, kina, reštaurácií, kaviarničiek a podobne. A v neposlednom rade – pracovné príležitosti, ktoré nám v meste ležia ako na dlani.

– Na druhú stranu, hektický mestský život nie je pre každého. Zvýšená miera opatrnosti, stres a potreba byť neustále v strehu najmä vo veľkých mestách pôsobí zaťažujúco na psychiku. Vyššia kriminalita ako na dedinách dopraje mnoho bezsenných nocí každému rodičovi, ktorých dieťa sa vyberie samo večer do mesta, alebo len z krúžku domov za tmy. V meste sa tiež len tak ľahko sa nenadýchnete čerstvého vzduchu. Znečistené ovzdušie a smog môžu spôsobovať pri dlhodobom pobyte v meste zdravotné ťažkosti a rôzne alergie, sťažené dýchanie a v extrémnych prípadoch až astmu. Parkovacie miesta v centre, či dokonca už aj na sídliskách sú v katastrofálnom nedostatku voči dopytu. Niekedy sa môže stať, že budete krúžiť okolo budovy nekonečné desiatky minút a hľadať jediné voľné miesto. Nedostatok miesta budete zrejme pociťovať aj priamo doma. Byt je v porovnaní s domom vo veľkej väčšine prípadov stiesnenejšie dispozične riešený. A budete musieť aj prijať fakt, že susedova vŕtačka o siedmej ráno Vás môže pravidelne zobúdzať namiesto budíka. Papierové steny bytoviek prezrádzajú domáce príbehy, čím sa súkromie z bytu takmer vytráca.

VIDIEK / SATELITNÉ MESTEČKÁ

Mať vlastné hniezdočko s neporovnateľným súkromím ako v meste a možnosťami relaxu je tak silným benefitom, že mnohokrát víťazí nad všetkými ostatnými argumentami ,,prečo nie vidiek“. Predstavte si priestornú domácnosť s vlastnou záhradkou / veľkou terasou, kde si môžete zavolať priateľov na grilovačku, oslavu, kde deti budú radi tráviť čas, kde si budete môcť dopriať rannú jógu, poobedňajšie záhradkárčenie, či hocakú relaxačnú aktivitu priamo vo svojom vlastnom kráľovstve. A dokonca vypestovať vlastnú zeleninu a ovocie. Pridajte nádych neskazeného vzduchu a výhľad z okna na zeleň, ktorý má blahodarné účinky nielen na zdravie, ale aj na psychiku. Peniažky, ktoré dokážete ušetriť na nehnuteľnosti mimo mesta, viete investovať do zveľadenia Vášho bývania, dopriať si bazén, či modernejšie vybavenie. Ranný súboj o kúpeľňu bude minulosťou, keďže takmer každý domček je vybavený minimálne dvomi. Ak si radi vytvárate priateľov tam, kde bývate, ste na dobrom mieste. V satelitných mestečkách a dedinkách je omnoho jednoduchšie vytvárať vzťahy, ako v anonymných mestách. Príjemné sú spoločné stretnutia na vinobraniach, hodoch a iných udalostiach v obci. Pocit bezpečia je na vidieku omnoho vyšší, ako v nepredvídateľnom meste. Dnes sa obce angažujú omnoho viac v spoločenskom živote ako kedysi, organizujú rôzne udalosti a aktivity pre svojich občanov, preto život na dedine dnes rozhodne nemusí byť nudný.

– Istá strata anonymity vie byť niekedy príťažou, najmä ak ste sa ocitli v obytnej zóne v priveľmi angažovanými susedmi. Starostlivosť o dom je tiež náročnejšia ako starostlivosť o byt, čo treba brať do úvahy z dlhodobého hľadiska. Izolácia od mestského života prináša aj isté nevýhody – nie vždy keď si zmyslíte, že niečo potrebujete, to aj viete dostať. Supermarket nemusí byť v blízkosti a ani otvorený. Treba brať na zreteľ, že budete dochádzať často. A to všade. Či už do práce, do školy, na krúžky a iné aktivity, auto je takmer nevyhnutná záležitosť. A tým sa nevyhnete aj ranným a poobedňajším dopravným zápcham, pokiaľ cestujete do a z mesta, čo je vysoko pravdepodobné, nakoľko je veľká väčšina pracovných ponúk, študijných možností a služieb situovaná práve tam. Medzimestské spoje môžu byť tiež riešením, ale rozhodne nie tým najpohodlnejším.

V konečnom dôsledku je iba na Vás, čo si určíte, že je pre Vás najdôležitejšie. A naopak, čoho sa dokážete vzdať, aby ste našli ,,svoje ideálne hniezdočko“. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať. Spoločne nájdeme to najvhodnejšie riešenie pre Vás, Vašu rodinu a Vašu peňaženku.

Share This