Zavolajte nám: +421 905 801 882

Udržateľná domácnosť – 2. diel

By in Aktuality with 0 Comments

  • V predchádzajúcej časti sme vám načrtli hlavnú myšlienku dnes už nevyhnutného fenoménu pod názvom ,,zero-waste“ a prečo by ste sa aj vy mali pozrieť na zúbok tomuto životnému štýlu. Tentokrát vám zhrnieme tie najlepšie tipy, ako sa dostať do kolotoča udržateľného života a materiály, ktoré by nemali chýbať vo vašej domácnosti. ,,5R“ pravidlá nás ale budú sprevádzať neustále. Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Odmietni. Zredukuj. Znova použi. Zrecykluj. Nechaj zhniť. 5 bodov nad zlato pri zmene života ekologickejším smerom.

V poslednom bode sme sa venovali recyklácii. Základným princípom úspešného eko fungovania je v prvom rade odmietať. No samozrejme, vo väčšine prípadov je realita iná a k bežnému životu denne potrebujeme rôzne typy produktov.

Pre stavanie, zariaďovanie, dekorovanie, módu, výživu, či samotný spotrebný život, neustále prichádzame do styku s predmetmi, ktoré nakoniec vytvoria odpad a míňajú prírodné zdroje. Vyhnúť sa tomu úplne nedá, ale vieme si nájsť ekologickejšie cestičky, ktoré našu planétu neničia až tak radikálnym spôsobom. Vyhľadávanie prírodných a v prírode rozložiteľných produktov je skvelým začiatkom, avšak nevieme to ešte aplikovať všade. Aj keď veľké množstvo materiálov dokáže byť zrecyklovaných, samotný recyklačný proces vyžaduje nemalú dávku energie a stále vytvára istý odpad. Preto je dôležité kupovať kvalitné produkty, ktoré vydržia, či už sa jedná o oblečenie, elektroniku a podobne. Ak je ich životný proces predsa len u konca, ubezpečte sa, že skončia tam, kde je pre nich vyhradené miestečko.

Udržateľná domácnosť

AKO SPRÁVNE NA RECYKLÁCIU:

Potravinový odpad: ideálne riešenie je zbaviť sa organického odpadu domácim kompostovaním. Ak nedisponujete vlastným kompostom, možnosťou môže byť aj komunitný kompostér. V bytoch je to žiaľ mnohokrát nereálna možnosť, preto si väčšina z nás musí vystačiť s klasickým komunálnym odpadovým košom. Kontajnery na bioodpad sú hnedé a patrí do nich biologicky rozložiteľný odpad zo zelene, záhrad, zelenina, ovocie, zvyšky kávy, čaju. Nedávajte sem vlasy, výkaly domácich zvierat, popol, zvyšky mäsa, potraviny v obaloch, uhynutú zver, ani škrupiny z vajec.

Sklo: Každý typ odpadu má svoje pravidlá. Pri skle si najskôr skontrolujte, či fľaša nie je vratná. Ak nie, rozhodne ju nehádžte do komunálneho odpadu, ale do zeleného kontajnera s označením. Do skla nevhadzujte iné materiály ako porcelán, keramiku, obrazovky, či autosklo, ani zrkadlá, žiarovky a kombinované materiály so sklom.

Papier: Do modrého kontajnera môžete vhadzovať všetky typy papieru vrátane krabíc, či kartónov. Rozhodne sem ale nepatrí mokrý, mastný a znečistený papier, použité plienky a hygienické potreby, obaly z kombinovaných materiálov (tetrapaky a pod.), či celofán.

Plasty: Znečistené plasty žiaľ patria do komunálu, nie sú možné ďalšej recyklácie. Rovnako ani obaly od olejov, nebezpečných látok, chemikálií, či podlahové krytiny a vrstvené obaly. Čo do žltých kontajnerov však môžete vhadzovať sú PET fľaše (ich objem najskôr znížte stlačením fľaše), igelitové tašky, fólie, polystyrén a pod. V mnohých obciach sú tieto kontajnery vhodné aj pre KOVY – plechovky, konzervy, drôty, iné kovové predmety.

Elektronika: Naša narastajúca závislosť na elektronických prístrojoch spôsobuje obrovský nárast elektronického odpadu. A veľká časť populácie sa ho nezbavuje správnym spôsobom, čo môže vyústiť do nebezpečného znečistenia. Všetka elektronika musí byť podľa medzinárodných regulácií bezpečne odbavená na miestach na to určených – zberných dvorochna odber elektroniky, ktoré následne recyklujú špecifický odpad.

Textil: Módny priemysel je žiaľ druhým najviac znečisťujúcim našu planétu. Okrem výroby, farbenia a transportu je to práve plytvanie oblečením a spôsobom jeho likvidácie. A pritom existuje toľko možností, ako už nechcené oblečenie zrecyklovať. Okrem charity a kontajnerov na zber sú to rôzne ponuky obchodov, ktoré vám darujú kupón na nákup nového pri odovzdaní starého, či aj rôzne second hand obchody akceptujú staré módne kúsky (v zachovalom stave). Alebo ešte vždy môžete zapojiť kreativitu a z nechceného spraviť nový módny kúsok.

30 TIPOV PRE UDRŽATEĽNÝ ŽIVOT V DOMÁCNOSTI I MIMO NEJ

  1. Používajte LED alebo CFL osvetlenie namiesto klasických žiaroviek. Prečo? Vydržia dlhšie a tak nemusíte neustále vymieňať za nové a tvoriť tak ďalší odpad.
  2. V zime si namiesto nastavenia radiátorov na plný výkon oblečte radšej navyše vrstvu oblečenia. Plus teplé ponožky robia zázraky!
  3. Pred zapnutím žiaroviek otvorte žalúzie a využite čo najviac prirodzeného svetla. Denné svetlo prospeje nielen vám, ale aj planéte a vašej peňaženke.
  4. Vypínajte svetlá zakaždým keď odídete z miestnosti. Staré dobré klasické pravidlo, ale povedzme si úprimne – dodržiavate ho?
  5. Nalepte si na schránku, že si neželáte reklamné letáky. Obmedzíte tak aspoň čiastočne množstvo papierového odpadu.
  1. Namiesto použitia sušičky vyvešajte bielizeň ,,old-schoolovým“ spôsobom na stojan alebo sušiacu linku.
  2. Potrebujete vyprať iba niekoľko kúskov? Nemusíte hneď zapínať práčku a míňať kopec vody a energie. Dá sa to aj ručne. J
  3. V sprche sa nejeden ľahko pozabudne a strávi v nej omnoho viac času ako plánoval. Nastavte si časomieru (akokoľvek vtipne to môže znieť), alebo investujte do sprchovacieho časovača, ktorý vám v konečnom dôsledku ušetrí nejakú tú korunku.
  4. A vypínajte vodu pri čistení zubov.
  5. Pestujte svoje vlastné bylinky, ovocie a zeleninu. Aj keď máte priestor iba na pár kvetináčov, každá snaha sa ráta!
udrzatelna-domactnost-2-8
udrzatelna-domactnost-2-18
udrzatelna-domactnost-2-3
  1. Vypnite všetky zariadenia cez noc, vrátane WiFi.
  • Ak sa dá, používajte organické hnojivá a nakupujte u lokálnych predajcov namiesto veľkých reťazcov.
  • Kúpte si bicykel z druhej ruky a prevetrajte ho občas namiesto auta. Vaša kondička sa vám poďakuje tiež.
  1. Voľte schody namiesto výťahu. Kvôli energiám a pevnému pozadiu.
  • V dnešnej katastrofálnej dopravnej situácii hovoríme ÁNO mestskej hromadnej doprave. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Ušetríte našu planétu a aj na benzíne a opotrebovaní auta plus máte priestor tento čas využiť na čítanie knihy, či iných vecí, ktoré nestíhate popri šoférovaní.
  1. Namiesto produktov obalených v plaste voľte tie, ktoré sú napríklad v papieri. Ideálne nakupujte v zero-waste obchodíkoch a produkty si odneste vo vlastných obaloch. Možností ako na to je dnes neúrekom!
udrzatelna-domactnost-2-2
udrzatelna-domactnost-2-14
udrzatelna-domactnost-2-6
  1. Prestaňte kupovať balenú vodu (v plaste). Sme jednou z mála krajín, kde je voda z kohútika excelentnej kvality. Nebojte sa to využiť. Ak potrebujete fľašu na tréning alebo cestovanie, odporúčame nerezovú, ktorá vám vydrží a je zároveň hygienickou možnosťou.
  2. ,,Slow fashion over fast fashion“. Investujte do kvalitných kúskov, ktoré vydržia dlho, namiesto tých výpredajových sotva na jednu sezónu.
  3. Dodatkový bod k č. 18: Second-handy. Výborná voľba pre všetkých – natrafíte tu totiž na krásne originálne vintage kúsky, ktoré len tak niekde inde nenájdete. A všetkých tvarov a veľkostí!
  4. Dodajte veciam nový život. Vzbuďte svoje remeselné ja a pohrajte sa s nechcenými kúskami. Platí ako pre textil, tak aj kuchynské záležitosti (pohár po džeme a pod.).
udrzatelna-domactnost-2-24
udrzatelna-domactnost-2-18
udrzatelna-domactnost-2-5
  1. Plastovým slamkám patrí jednoznačné NIE – zaobstarajte si bambusové / nerezové a vydržia vám naveky. Plus sú omnoho štýlovejšie!
  2. To isté platí aj pre pohár na kávu – zadovážte si vlastný take-away pohárik a o inom už nebudete chcieť ani počuť.
  3. Už žiadne naháňanie darčekov v zhone po obchodoch. Čo takto venovať zážitok? Spomienky dnes v rebríčku obľúbenosti vyhrávajú nad materiálnymi vecami – a vďaka zľavovým portálom sú aj finančne dostupné pre každého. Zoskok padákom, masáž, či wellness, kto by sa už len nepotešil?
  4. Zabezpečte si solárnu nabíjačku a kradnite energiu od slnka samotného!
  5. Viac ovocia a zeleniny, menej živošíšnych produktov. Práve živočíšny priemysel je jeden z najnebezpečnejších pre našu planétu. Obrovské emisie CO2 + spotreba pitnej vody, odlesňovanie kvôli farmám a týranie zvierat sú len náčrtom, prečo zaradiť viac vegetariánskych (ideálne vegánskych) pokrmov do svojho jedálnička.
udrzatelna-domactnost-2-23
udrzatelna-domactnost-2-7
udrzatelna-domactnost-2-21
  1. Zabudli ste už na knižnicu? Oprášte spomienky! Čudovali by ste sa, koľko kvalitných kníh v nich dnes nájdete.
  2. Vaše obľúbené noviny určite nájdete aj v elektronickej forme. Len si predstavte, koľko papieru ušetríte!
  3. Pri zariaďovaní domu zvoľte správnu farbu. A teraz nehovoríme o odtieni. Hľadajte farbu bez použitia toxických prímesí a prchavých organických zlúčenín.
  4. Materiály sú alfou a omegou udržateľného zariaďovania domácnosti. Dajte zbohom syntetickým materiálom a plastom. Stavte na prírodu.
  5. Trávte viac času vonku! Dnes trávime čoraz viac a viac času za obrazovkami a menej vonku na čerstvom vzduchu. Vybehnite na prechádzku, ušetríte na energiách a zároveň dobijete tú svoju!

UDRŽATEĽNÉ MATERIÁLY

Nárastom znečistenia planéty sa v posledných rokoch vytvárajú alternatívy k syntetickým materiálom. Návrat k prírode nie je len módnym trendom, je to nevyhnutnosť. A veľká časť populácie si tento fakt uvedomuje. Prinášame vám preto niekoľko obľúbených materiálov, ktoré sa pravidelne objavujú v repertoároch uvedomelých architektov a dizajnérov.

1. Kokosové obklady

Kokosové obklady sú prírodnou alternatívou ku klasickým podlahám, stenám a podobne. Sú vyrobené zo zostatkových kokosových škrupín, čím redukujú tvorbu odpadu a zároveň prinášajú do priestorov elegantné spojenie s prírodou.

2. Bambus

Tradične používaný ako ozdobný materiál, bambus sa dnes uchytil ako alternatívny stavebný materiál. Použitie bambusu ako podlahovej krytiny môže byť prospešné hneď vďaka niekoľkým dôvodom. Bambus je jedným z najrýchlejšie rastúcich stromov, je vodeodolný a nezanecháva škvrny ako tradičné drevené podlahy, ktoré zvyknú napučať pri zadržaní vody vo vnútri panelu. Bambusová podlaha môže byť mimoriadne odolná vďaka vlastnostiam tohto špecifického materiálu. Plus ľahká údržba je samozrejmosťou.

3. Rekultivované drevo

Takýto materiál je možné využiť na nábytok, podlahy, stropné trámy a mnoho ďalšieho. ,,Recyklované“ drevo v interiéri je ekologický spôsob, ako pridať jedinečný charakter do každej miestnosti bez potreby sťatia živých stromčekov. V kombinácii s rozličnými tónmi farebnej palety môžete vytvoriť množstvo rôznych štýlov ako vkusný vintage, či škandinávsky minimalizmus.

4. Korok

Korok je veľmi všestranný materiál, ktorý viete využiť ako v domácnostiach, tak aj v komerčných priestoroch. Proces extrakcie korku nepoškodzuje strom, z ktorého sa vyrába a kôra sa navyše každých 9 rokov obnovuje. Takto môžete spať s pokojom na duši, že ste spravili veľký krok k udržateľnejšiemu životu. Korok tiež poskytuje skvelú izoláciu pre reguláciu teploty a akustiky. Tento šikovný materiál sa používa aj pre podlahy vďaka jeho príjemnému povrchu, na ktorom je radosť stáť po dlhšiu dobu.

5. TFL

Tepelne upravený laminát je vysoko efektívna alternatíva k iným povrchovým variantom na trhu. Pri zvažovaní použitia TFL vedzte, že tieto výrobky sú veľmi univerzálne a fungujú v rôznych odvetviach. Vďaka vyspelým technológiám tlače nám tieto ozdobné prekrytia umožňujú napodobňovať dizajnové vlastnosti pravého dreva, ale vyrábajú sa z papierov získaných zo stromových vlákien pestovaných na kontrolovaných rýchlo rastúcich plantážach.

Share This