Zavolajte nám: +421 905 801 882

Udržateľná domácnosť – 1. diel

By in Aktuality with 0 Comments

Sustainable / Udržateľný. Alebo často skloňované zero-waste. Veríme, že ste sa určite už streli s týmito pojmami, či už v anglickom, alebo našom rodnom jazyku. A ak nie, je rozhodne načase to zmeniť. Žiť udržateľne už nie je iba horúci trend všetkých eko-maniakov. Je to životný štýl, ktorý nám dokáže pomôcť zachrániť jediný domov, ktorý máme. Našu (už nie tak veľmi zelenú) planétu.

Mnohým z vás určite práve napadlo, že jedna domácnosť globálny problém nevyrieši. No v prvom rade každý musí začať od seba, aby sa dosiahla zmena v širokom meradle. A našťastie každým dňom pribúdajú ďalší a ďalší ľudia, ktorým osud našej planéty nie je ľahostajný. A to už môže znamenať zvrat situácie.

Začať sa dá akokoľvek – či už je to zmena jedálnička, vyhýbanie sa plastom, alebo udržateľná domácnosť. ,,Sustainable“ koncept  sa dá aplikovať takmer na každú formu každodenného života. A práve posledný bod ponúka nekonečnú studnicu nápadov, ktoré prospejú nielen prírode, ale verte tomu či nie, v mnohých prípadoch aj vašej peňaženke. Tak sa poďme na ne pozrieť spoločne. 🙂

Hlavné zásady udržateľnosti:

Minimalizmus

Alfa a omega udržateľného spôsobu života. Nebojte sa, neznamená to, že musíte teraz spraviť veľké čistky v domácnosti a vzdať sa obľúbených vecí, alebo už nič nenakupovať. Táto filozofia si skôr razí cestu rozumu pred akciou. Premyslite si najskôr, či danú vec naozaj využijete a či ju potrebujete. Pre takzvaných zberateľov v tomto bode nastáva istá skúška. ,,Čo ak sa mi to ale niekedy náhodou zíde..?“ vyraďte z vášho repertoára. Ak sa bez danej veci neviete momentálne zaobísť, zadovážte si ju. Ak je ale odpoveď nie, skúste si kúpu ešte premyslieť. V tomto bode platí, že menej je rozhodne viac. Čisté a minimalistické línie navyše dodajú interiéru moderný šmrnc a istý škandinávsky pokoj. Preplnený interiér tiež pôsobí chaoticky a blokuje energie. A v neposlednom rade, príroda sa vám poďakuje takisto.

Refuse, Reduce, Reuse, Recycle & Rot

Zhrnutie celej myšlienky v piatich bodoch. Odmietni. Zredukuj. Znova použi. Zrecykluj. Nechaj zhniť.

V prvom rade by sme sa vždy mali sami seba spýtať otázku – naozaj to potrebujem? Viem sa zabezpečiť aj inak? Tento bod sa týka ako nákupov do domácnosti a pri zariaďovaní domu, tak aj celkového fungovania v živote. Dnes už vieme, že ,,nesmrteľnosť“ plastu nie je nakoniec až tak šťastné riešenie. Veľmi ťažko si však bez plastov vieme predstaviť život. No čo vieme je zredukovať jeho použite. Či už odmietnutím plastovej tašky a nosením si vlastnej, zaobstaraním si vlastnej fľašky na vodu namiesto tej plastovej, či staré známe plastové slamky a iné jednorazové produkty, ktoré naozaj nepotrebujeme nevyhnutne k životu. Pri nákupoch zvyčajne víťazí naše pohodlie a preto si mnohokrát ani neuvedomujeme, že sa to dá inak. Sem spadajú aj nezmyselne balené potraviny do predimenzovaných plastových obalov, či ich automatické balenie do jednorazových sáčkov. Našťastie, ku všetkému už dnes existuje tzv. bezodpadová alternatíva. Inšpirujte sa týmito ,,zero-waste“  vychytávkami!

Zvykli sme si na spôsob života tzv. použiť a odhodiť, čo nás dostalo do momentálnej problémovej situácie s odpadom na celom svete. Je vhodné preto voliť produkty, ktoré sú kvalitné a majú dlhšiu životnosť, poprípade už nevyužívanú vec pretvoriť na niečo iné, u ktorého stále nájde svoje využitie. Napríklad staré oblečenie môžete prešiť a vytvoriť si z neho nový kúsok, či ho použiť na handry, darovať ľuďom v núdzi. A najmä tu platí zlaté pravidlo – kreativite sa medze nekladú! Ponúkame zopár šikovných tipov, ako na to:

Recyklovať. Veľmi dôležitý bod, ktorý pomáha zredukovať množstvo odpadu putujúceho do svetových vôd, či do skládok. Práve nedostatočná recyklácia spôsobuje to, že odpad končí na neslávnych skládkach, čo zapríčiňuje uvoľňovanie škodlivín a toxínov do pôdy, ovzdušia a dokonca podzemných vôd. Minimálny základ správnej separácie je odpad rozdeliť na komunálny, papierový, plastový, elektroniku a pod. Ideálny obraz sa nám môže naskytnúť napríklad u Švédov, ktorí zrecyklujú až 99% svojho odpadu, a teda iba 1% odchádza na skládku.

A žiaľ, práve v tomto sme ako krajina na chvoste Európskej únie. Inšpirujme sa teda progresom a ukážme im, že to vieme aj lepšie!

Share This